
Märkätilojen suunnittelu ja rakennuttaminen
Märkätilojen toistuva tarina
Asumiseen liittyvien märkätilojen rakennusvirheet ovat jatkuvasti riitoja aiheuttava aihe rakennushankkeiden osapuolten välillä. Suoritan jatkuvasti tavarantarkastuksia ja asiantuntijatarkastuksia erilaisiin märkätiloihin ja voin käytännön kokemuksista todeta, että aihetta tarkastuksiin ja riitoihin todella on, koska rakennusvirheitä ei tarvitse edes etsiä.
Märkätilan suunnitelmat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa
Märkätilat suunnitellaan usein täysin luokattomasti tai niiden suunnitelmia ei laadita olenkaan. Suunnitelmien välillä on usein ristiriitoja ja tuotevalmistajien ohjeita tai hyvää rakentamistapaa ei tunneta edes viitekirjallisuuden muodossa. Suunnitelmia ja työselityksiä ei osata laatia yksiselitteisinä työn valvojaa ja suorittajia varten. Suunnittelijat eivät osaa edes määritellä märkätilaa, suunnitella lattioiden jiirejä ja kaltevuuksia lattiakaivojen sijainnit huomioiden.
Tämä johtaa helposti siihen, että tarjouspyynnöt ovat puutteellisia ja urakoitsijat vedättävät kustannuksia tarjoushintaa korkeammalle urakan aikana usein täysin tietoisesti. En ole edellisestä valmis kaikissa tapauksissa edes moittimaan urakoitsijaa, mikäli työsuoritus ei siihen anna aihetta. Rakennushankkeeseen ryhtyvä ei ole tilannetta osannut ennakoida ja riidan ainekset ovat usein jo alkuvaiheesta lähtien kytemässä.
Märkätilan rakennuttamisen jälkipyykki
Osapuolten välinen huonosti laadittu sopimus johtaa lähes poikkeuksetta erimielisyyksiin viimeistään urakan loppuvaiheessa, kun työn laatu ei vastaa tilaajan toiveita ja kulut ovat karanneet tarjouksessa esitetystä. Tilaajan on rakennushankkeeseen ryhtyvänä viisainta vakavasti pohtia, että toimiiko oman osaamisalueensa ulkopuolella. Useimmiten on syytä turvautua ammattilaisen apuun, koska rakennushankkeeseen ryhtyvä on viime kädessä myös syyllinen moniin rakennusvirheisiin, jotka aiheutuvat rakennuttamistaitojen puutteesta.
Tavanomaista on, että tarkastusten yhteydessä voin ainoastaan todeta, että työvaiheet ja materiaalit joko vastaavat hyvää rakennustapaa ja tuotevalmistajien ohjeita tai sitten ei jos kohdesuunnitelmia ei ole laadittu. Viranomaismääräykset ja -ohjeet käyvät toki edellisten edelle, mutta niiden avulla ei rakenneta kohde- ja tapauskohtaisia yksityiskohtia.
Sitä saa mitä tilaa
Miksi märkätiloihin liittyviä suunnitelmia ei sitten laadita kunnolla? Rakennusvalvontaviranomaiset eivät sitä kaikissa tapauksissa välttämättä edellytä ja tilaajaa ei suunnittelu tai sen taso tunnu kiinnostavan vähimmässäkään määrin. Rakennushankkeeseen ryhtyvän ahneus tai nuukuus usein kostautuu suunnitelmien ja sopimuksen laatimisessa, valvonnassa ja urakoitsijan valinnassa rakennusvirheinä, riitoina ja lisäkustannuksina.