Suomalaista rakentamisen osaamista – Home
Homerakentaminen Suomen perintönä
Home, mikrobit ja muut epäpuhtaudet leviävät rakenteisiin tasaisen varmasti kuin hillo paahtoleivälle huolimattoman rakentamisen, virheellisesti valittujen materiaalien ja vastuuttoman käytön seurauksena. Jos edelliset sukupolvet ovat jotain kestävää onnistuneet rakentamaan, niin seuraavat onnistuvat sen kyllä korjaamalla tuhoamaan toisinaan hyvinkin nopeasti.
Jos videota katsellessa tulee kehno olo, niin ajattele hetki tilannetta paikan päällä tutkimassa isiemme suuria tekoja. Pahimpia pommeja ovat perikuntien omistamat omakotitalot ja itselle ”ammattilaisen” tekemät, eli työmaalta peräkärryllä tuoduista rakennusjätteistä ja pöllityistä jämistä kasaillut talot, jotka pintoja tutkien voivat näyttää maallikon silmään kelvollisilta.
Home sweet home
Aina paranee, kun näihin pommeihin osallistuu asuntomyyjän suosittelema luotetteva ja erittäin ammattitaitoinen ”kuntotarkastaja”, niin todennäköinen tulevaisuudenkuva heijastelee oikeussaleja. Oikeudenkäyntiin ei yllättäen osallistu tai ole kantajana asuntomyyjä ja kuntotarkastaja, vaikka he ovat täysin tietoisesti osallistuneet kiinteistöpommien kierrätykseen hyväuskoisille uusille omistajille, jotka ovat hyvin usein nuoria perheellisiä.
Huvittavaa asiassa on vielä se, että uusi omistaja usein maksaa kuntotarkastuksen, jonka vuoksi hän liemeen joutuu ja kiinteistökauppoja on tehty edes sitä lukematta, kun on luotettu mukavaan myyjäpuoleen. Sinisilmäiset suomalaiset eivät tällaista ansaitse edes omaa tyhmyyttään!
21 Ilmaista neuvoa asunto- ja kiinteistökauppoja tekeville
- Älä luota myyjään.
- Älä luota kuntotarkastajaan, sillä nimikkeellä kulkevaan henkilöön tai jo aiemmin laadittuun kuntotarkastusraporttiin.
- Älä osallistu kuntotarkastuksen kustannuksiin, koska se on ensisijaisesti myyjän intressi, ei ostajan.
- Tarkasta myyjän ja kuntotarkastajan taustat, talous ja henkilöpätevyydet.
- Pyydä kaikki kiinteistöä koskevat asiakirjat nähtäväksi (rakennuslupa, viranomaisen tarkastuspöytäkirjat, arkkitehti-, rakenne- ja talotekniikkasuunnitelmat jne.)
- Jos asiakirjoja ei löydy, niin ilmoita, että jatkosta on turha neuvotella ennen kuin ne löytyvät.
- Pyydä tehdyistä korjauksista laskut, dokumentit, valokuvia tms. aineistoa.
- Kysy miten kiinteistöä on huollettu ja pyydä siitä dokumentit.
- Hanki oma päteväksi osoitettu rakennusalan asiantuntija tutkimaan toimitetut asiakirjat sekä olemaan mukana kuntotarkastuksessa sekä analysoimaan kuntotarkastuksen sisältö.
- Älä seurustele myyjän kanssa kuntotarkastuksessa, vaan osallistu aktiivisesti siihen oman asiantuntijasi kanssa, koska myyjä kierrättää sinua ongelmien läheltä pois ja puhuu mukavia asioista samalla koko ajan.
- Jos kuntotarkastaja mainitsee YSE:n, rakentamismääräykset, rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset, RT-ohjetiedostoja tai muuta viitekirjallisuutta, niin pyydä liittämään ne kuntotarkastusraporttiin soveltuvin osin.
- Kysy kaikista kuntotarkastusraportissa mainituista lisätutkimustarpeista ja niiden kustannuksista sekä miksi ne ovat tarpeellisia.
- Kysy kaikista kuntotarkastusraportissa mainittujen korjattavien kohtien arvioiduista korjauskustannuksista esim. salaojien, vesikaton, ikkunoiden, ilmanvaihdon, putkistojen, markätilojen tai julkisivumaalauksen uusiminen ja onko niitä edes mahdollista uusia.
- Maksa asiantuntijalle asianmukainen palkkio, koska mahdollisessa riitatilanteessa ja oikeudenkäynneissä kaupan jälkeen asiamies- ja asiantuntijakulut voivat helposti satakertaistua.
- Varmistu, että kotivakuutuksessa on oikeusturva ja sen kattavuus sekä korvaussumma ovat riittävät.
- Älä vastaa myyjän kiireisiin tai luota kauniisiin puheisiin, koska he manipuloivat ihnmisiä ammatikseen.
- Hanki itsellesi tarvittaessa pätevä kiinteistövälittäjä kaupanteon tueksi.
- Luota vaistoosi, jos jokin tuntuu olevan pielessä, niin hyvin todennäköisesti se myös on.
- Älä epäröi käyttää omia päteviä asiantuntijoita kaikissa kysymyksissä, koska tyhmiä kysymyksiä ei olekaan ja he ovat tottuneet niihin vastaamaan.
- Kysy myyjältä ja kuntotarkastajalta sekä omilta asiantuntijoiltasi kaikesta mahdollisesta kirjallisesti ja pyydä myös vastaukset kirjallisesti esim. sähköpostilla.
- Älä epäröi peruuttaa kaupanteossa missään sen vaiheessa.